Актуальні рекомендації BASF щодо зернових

  • Актуальні рекомендації BASF щодо зернових
Загальний стан посівів. Контроль хвороб. Захист озимого ячменю. Регуляція росту. Захист від шкідників

Актуальні рекомендації BASF щодо зернових

Загальний стан посівів

Повільне наростання середньодобових температур протягом березня - початку квітня та наявність достатніх запасів продуктивної вологи в ґрунті в усіх регіонах України створило сприятливі передумови для весняного кущення озимих зернових. Це додає оптимізму щодо формування високого рівня врожайності посівами, які входили в зиму у фазі проростання насіння (ВВСН 09) - три листочки (ВВСН 13). Таких було біля 80%.

В цілому по Україні посіви зернових культур перебувають у фазі середина кущення — початок виходу в трубку (ВВСН 23-32). Строкатість їх розвитку обумовлена, як зональністю, так і строками появи сходів озимих зернових у осінній період.Пшеница новость

Проте не залежно від фази росту та розвитку зернових культур проблеми, які доводиться вирішувати, є спільними.

Підвищення середньодобової температури повітря вище +5…+10°С, яке відбулося по всій території України починаючи з першої декади березня, у поєднанні з весняними опадами сприяло не лише активізації розвитку зернових культур, а й хвороб, шкідників та бур'янів. Не на користь посівам йдуть і постійні перепади температури, зокрема весняні заморозки, що негативно впливає на імунітет рослин.

пшеница

Контроль хвороб

Обстежуючи посіви озимої пшениці, на молодих листках можна помітити перші симптоми розвитку септоріозу листя та борошнистої роси, у південних регіонах — жовтої плямистості (піренофорозу). Посівам озимого ячменю завдають шкоди сітчаста, темно-бура плямистості та ринхоспоріоз, присутня також і борошниста роса. Інфікування хворобами більш активно відбувається у посівах зернових культур, які перебувають у фазі кінець кущення—початок виходу в трубку ВВСН 27-32. Добре розвинута і розлога поверхня листового апарату створює передумови для утримання крапельної вологи, що є однією з ключових передумов для інфікування та розвитку хвороб. І хоча температурний режим не сприяє епіфітотійному розвитку хвороб, однак про фунгіцидний захист посівів потрібно подбати вже зараз. Збереження та повноцінне функціонування листової поверхні у період кущення-початку виходу в трубку є рушійною силою формування потужного та виповненого колоса, який дозволить компенсувати негативні наслідки осінньої вегетації (зрідження посівів, недостатня густота продуктивного стеблостою).Контроль болезней

В поточному році, за раннього відновлення вегетації, у посівах озимої пшениці, особливо на сортах сприйнятливих до ураження хворобами, доцільно використовувати інноваційний фунгіцид – Капало® , 1,0-1,5 л/га. Капало® забезпечує ефективний контроль широкого спектру хвороб листя та стебел: борошниста роса, септоріоз, іржа, церкоспорельоз, піренофороз, ринхоспоріоз, гельмінтоспоріоз. Завдяки досконалій препаративній формі (формуляції), яка виробляється за технологіює Stick&Stay, фунгіцид миттєво проникає в рослину, здійснює стоп-ефект на збудника хвороби, а також має неперевершений розподіл та утримання на рослинні, стійкість до змивання опадами. Захисний ефект, залежно від норми внесення, триває до 40 днів. Цього цілком достатньо щоб гарантувати ефективний захист посівів до наступного внесення фунгіцидів. Ще однією перевагою Капало® є мінімальна середньодобова температура для застосування + 5°С, що особливо актуально в умовах раннього відновлення вегетації, яке супроводжується нестабільним температурним режимом.

На більш стійких до ураження хворобами сортах озимої пшениці, а також в умовах південних та східних регіонів України, де інтенсивність протікання вегетації дещо вища, а отже період між внесеннями фунгіцидів коротший, доцільно використовувати фунгіцид Рекс® Плюс з нормою витрати 0,8-1,2 л/га. Фунгіцид забезпечує високу ефективність проти септоріозу листя, видів іржі та інших плямистостей, а також маємо кращу захисну дію проти борошнистої роси ніж Рекс® Дуо . Завдяки ефекту «просування», який забезпечує фенпропіморф (навіть за низьких позитивних температур), ми отримуємо вищу концентрацію діючих речовин в середині рослини та триваліший захисний період - до 30 днів. В умовах недостатнього зволоження цього цілком достатньо щоб захистити листо-стебельну масу зернових культур до наступного внесення фунгіцидів по прапорцеволу листку (ВВСН 37-39).

Захист озимого ячменю

Для першої фунгіцидної обробки посівів озимого ячменю доцільно використати фунгіциди Адексар® СЕ Плюс з нормою витрати 0,5-1,0 л/га або Абакус® , 1,25-1,5 л/га.

Адексар® СЕ Плюс - новий інноваційний фунгіцид, який містить три діючих речовини з провідних хімічних класів: триазоли, стробілурини і SDHI-інгібітори. Таке поєднання забезпечує ефективний захист пшениці та ячменю проти широкого спектру хвороб: септоріоз листя, види іржі, піренофороз, сітчаста, смугаста і темно-бура плямистості, ринхоспоріоз, борошниста роса і інші. При цьому включення до складу фунгіциду нової діючої речовини з групи SDHI-інгібітори Ксеміум® (флуксапіроксад) дозволило суттєво подовжити тривалість захисного періоду, до 40 днів. Це при тому, що більшість стандартних фунгіцидів які використовуються у виробництві гарантують захист до 14 - 21 днів. Адексар® СЕ Плюс рекомендовано застосовувати на сприйнятливих до ураження хворобами сортах озимого ячменя, за високого тиску хвороб, а також в умовах розтягнутого протікання вегетації, коли ми маємо значний розрив в часі між внесеннями фунгіцидів. В інших випадках для ефективного захисту посівів ячменю цілком достатньо буде використання фунгіциду Абакус® .

Поряд з ефективним фунгіцидним захистом Адексар® СЕ Плюс і Абакус® , завдяки вмісту піраклостробіну і Ксеміум®, здатні забезпечувати отримання виражених фізіологічних ефектів AgCelence®:

- підвищення стійкості до температурного стресу та захист від сонячних опіків;

- зменшення кількості етилену в вегетативних органах, який призводить до передчасного старіння рослин. Його накопиченню сприяє механічне пошкодження рослин, ураження низькими або високими температурами;

- активізацію процесів фотосинтезу та нітрогеназної активності посівів;

- ефективне використання вуглецю, азоту, вологи;

- збільшення урожаю зерна та покращення його натури і якості.

Це дозволяє більш повно розкрити генетичний потенціал вирощуваних сортів зернових культур навіть за відсутності хвороб.

При епіфітотійному поширенні борошнистої роси внесення Адексар® СЕ Плюс і Абакус® доцільно поєднувати із застосуванням фунгіциду Флексіті® , з нормою витрати 0,15-0,2 л/га. Він дозволяє ефективно контролювати збудників борошнистої роси і ламкості стебел на будь-якому етапі їх розвитку.

Застосування морфорегуляторів ретардантного типу є невідємним елементом інтенсивної технології вирощування зернових культур.

Регуляція росту

Адже, щоб досягти високого рівня продуктивності посівів аграрії вносять високі норми мінеральних добрив, зокрема азотних. Це сприяє збільшенню густоти продуктивного стеблостою та видовженню соломини, збільшенню маси колоса. В результаті зростає ризик вилягання рослин під час наливу зерна.

Традиційно з метою зміцнення основи стебла та зменшення довжини 1-2 міжвузля, аграрії у період початку виходу рослин в трубку (ВВСН 30-32) використовують морфорегулятор Хлормекват-Хлорид 750 з нормою витрати 1,5 л/га. Однак в умовах ранньої весни, яка характеризується нестабільним температурним режимом, для досягнення максимального рістрегулюючого ефекту від застосування Хлормекват-Хлорид 750 необхідно, щоб середньодобова температура була вищою +5…+8°С і протягом наступних 10 днів було стабільне її наростання. Тому сьогодні виникає досить багато запитань щодо застосування регуляторів росту.

Значно стабільнішим у цьому відношенні є новий регулятора росту ретардантного типу від компанії BASF Медакс® Топ . Завдяки поєднанню мепікватхлориду і прогексадіону кальцію продукт забезпечує відмінний пролонгований рістрегулюючий ефект, а також сільгоспвиробник отримує гнучкість у технологічному процесі при його застосуванні. Медакс® Топ можна застосовувати від фази трьох листочків до повного виходу прапорцевого листка (ВВСН 13-39). Для стимулювання продуктивного кущення продукт оптимально вносити на початку кущення рослин (ВВСН 21), а з метою запобігання виляганню — під час виходу рослин в трубку (ВВСН 30-32) або\і у фазу прапорцевого листка (ВВСН 37-39). Мінімальна середньодобова температура повітря для його використання становить +5°С, а оптимальна +8…+20°С. При цьому ефективність продукту не залежить від перепадів температури. Норма внесення Медакс® Топ залежить від фізіологічного стану посівів, сорту, кількості внесених мінеральних добрив, кратності обробок регуляторами росту і становить 0.5-1.0 л/га. Для досягнення максимального ретардантного ефекту Медакс® Топ рекомендується використовувати в баковій суміші з сульфатом амонію у співвідношенні 1 : 1. Відмінний рістрегулюючий ефект у виробничих умовах демонструє також композиція Медакс® Топ , 0.5 л/га + Хлормекват-Хлорид 750 , 1.0 л/га.

У посівах озимого ячменя для запобігання виляганню рослин ефективним буде використати регулятор росту Терпал® . Оптимальним часом його застосування є період від фази формування 2 міжвузля до появи прапорцевого листка (ВВСН 32-39) з нормою витрати 1,0-1,5 л/га . Слід звернути увагу на те, що Терпал® не рекомендується використовувати у бакових сумішах з гербіцидами. При цьому оптимальною температурою для його внесення є +15…+20°С.

При виборі норми витрати регуляторів росту враховуйте сортові особливості, попередник, погодні умови, температурний режим та використану Вами норму азотних добрив! Для отримання більш детальної інформації з особливостей застосування регуляторів росту, будь-ласка, звертайтесь до представників компанії.

При використанні регуляторів росту уникайте внесення за умов посухи чи загрози весняних заморозків, коли рослини знаходяться в стресі чи відчуває мінеральне голодування. Не слід використовувати РРР в бакових сумішах з інсектицидами з групи фосфорорганічних сполук і гербіцидами ростового типу.

Захист від шкідників

З підвищенням середньодобової температури необхідно приділити увагу боротьбі з шкідниками. Вже сьогодні у посівах озимих зернових культур можна зустріти гесенську муху, хлібні блішки, злакові попелиці, цикадки, п’явиці, тощо. У боротьбі з наведеними вище шкідниками прекрасно себе зарекомендували інсектициди Бі-58® Новий з нормою витрати 1,5 л/га, або Фастак® , 0,15 л/га. У період нестабільних температур (характерно для поточного року), як показує багаторічний виробничий досві, беззаперечну ефективність забезпечує бакова суміш препаратів Бі-58® Новий та Фастак® з нормами витрати 0,8-1,0 л/га та 0,15 л/га відповідно. При використанні такої композиції Ви отримуєте синергічний ефект від поєднання препаратів, швидку дію та тривалий захисний період, ефективність обробки в широкому діапазоні температур, уникнення резистентності у шкідників.

Комплексний захист посівів від хвороб, бур’янів та шкідників у період кущення — початок виходу рослин в трубку є тим фундаментом, який визначає рівень майбутнього врожаю.

За більш детальною інформацією: 098-931-31-31; 066-931-31-31