Як вибрати дискову борону? Основні помилки при виборі й експлуатації

  • Як вибрати дискову борону? Основні помилки при виборі й експлуатації
Універсальне знаряддя, призначене для мінімальної і передпосівної обробки грунту - дискатори.

Універсальне знаряддя, призначене для мінімальної та передпосівної обробки ґрунту – дискатор досить широко поширений серед аграріїв, які працюють за різними технологіями обробітку ґрунту (крім no-till).

Обираючи дискатор, перш за все, необхідно розуміти, для яких цілей він буде використовуватися.

Дискатор Хорш, ошибки применения, выбор и эксплуатация.Horsch

 

Дискатори застосовують в трьох варіантах

 

Перший - неглибока обробка: лущення після зернових або передпосівна  обробка на глибину від 3 до 6 см.


Другий (середньоглибокої обробка) - перемішування, подрібнення і підрізання середньої кількості рослинної маси і бур'янів на глибину від 7 до 15 см.


І третій - глибоке дискування - перемішування, подрібнення і підрізання великої кількості рослинної маси і бур'янів на глибину від 7 до 20 см.


Для всіх цих видів обробки застосовуються відповідні типи знарядь, які відрізняються один від одного за рядом параметрів: діаметр диска, його форма, тип кріплення до несучої рами, їх тип розташування і тип котку.

Легкі дискові борони інакше називають «дискатори», вони мають невелику вагу і невеликий діаметр дисків і працюють на глибину від 7 до 1-0 см. А важкі  дискові борони можуть заглиблюватися на 12 -20 см і мають диски великого діаметру.


Для лущення стерні після зернових не потрібно брати важке дискове знаряддя - там впорається і легка борона, але для дискування крупностебельних попередників, таких як кукурудза і соняшник, буде потрібно більш важка машина. Втім, вибір підходящої машини - це завжди боротьба компромісів.


Найбільш універсальні дискові знаряддя, які можна використовувати як на літньо-осінніх (закладення пожнивних залишків), так і на весняних (передпосівна підготовка) польових роботах - це короткі дворядні дискатори.

Сучасні дискатори можуть оснащуватися додатковими подрібнювачами пожнивних залишків, які встановлюються перед батареями диска та забезпечують найкраще подрібнення рослинних залишків.ножи на хорш джокер рт

Коток на передпосівну

У разі використання дискових борін для передпосівної обробки грунту при їх покупці важливо правильно підібрати важкий коток, який дозволить створити невелике зворотне ущільнення грунту. Таким чином ми зможемо вирівняти поверхню, надати їй потрібну структуру і закрити вологу. Для передпосівної підготовки рекомендується вибрати коток, який добре працює по волозі (Roll Flex, Double Roll Pack).

коток хорш, картинка з опиом

Такі пристосування, добре справляються з вищепереліченими завданнями з вирівнювання, структурування і створення невеликого зворотного ущільнення. Добре показують себе гумові ущільнюючі котки. Липка і волога консистенція таких грунтів менше забиває і «намотується» на котки подібної будови.


Також впродовж передпосівної підготовки можна використовувати універсальні важкі металеві котки. Вони більше підійдуть для важких грунтів. На середніх же та легких ґрунтах для передпосівної підготовки їх використовувати не рекомендується (буде переущільнення).


При виборі котка треба орієнтуватися на умови роботи. Металевий коток з потужною батареєю чистиків підійде для сухих умов. Коли ґрунт стиглий, добре себе демонструє підвантажений гумовий коток. В той же час, при занадто сухій і агресивній обробці грунту - гумовий коток може швидко зруйнуватися об гострі грудки, а металевий спрацює ідеально.гумовий коток Хорш

 

Діаметр і форма

Диски малого діаметра мають велику кутову швидкість обертання і ріжуть краще, тобто їх здатність до подрібнення вище, ніж у дисків великого діаметру. Тому вони підходять для лущення стерні.


Якщо ж на полі велика кількість пожнивних залишків і вологи, важливо приділити увагу не тільки діаметру диска, але і відстані від кромки диска до рами. Чим ця відстань більше, тим рослинним залишкам і ґрунту простіше проходити далі. Так само важлива відстань між рядами дисків: чим вони далі один від одного, тим машина краще планує поле, і це добре позначається на стійкості дискової борони до забиття.


Для господарств, на полях котрих багато рослинних залишків (наприклад, після кукурудзи), буде величезною помилкою економити на придбанні дискового знаряддя з маленьким діаметром диска. І навпаки, немає сенсу брати агрегат з великим диском, якщо Ви збираєтесь обробляти ґрунт після зернових культур. Так само зверніть увагу на універсальні знаряддя із середнім діаметром диска. Вони підійдуть в більшості випадків, де основні культури сівозміни - зернові, овочеві, коренеплоди або низькостеблеві технічні культури, що мають врожайність середню або вищу за середню.


Багато що залежить і від самого ґрунту. Так, для роботи з гладкими дисками (без вирізів) потрібна щільна поверхня, а якщо ґрунт легкий або вологий, то щільності недостатньо - диски будуть «підвисати», а такий же диск, але навіть з маленькими вирізами, буде гарантовано чіплятися ними за ґрунт і прекрасно обертатися.


Помилки експлуатації

Дискова борона - це те знаряддя, з яким в полі можна робити все що завгодно, крім розвороту на місці в заглубленном положенні. На жаль, така помилка в погоні за виробітком зустрічається у 30-40% механізаторів. В результаті - знос знарядь і підшипників, вихід з ладу котка, збільшене навантаження на раму. І це ще тільки частина наслідків такого маневру. Крім цього, не можна перевищувати швидкісний режим, так як різко зростає навантаження на рамну конструкцію і всі вузли. Але й дискувати на швидкості нижче 12 км / год не має сенсу.


Перевага дискових борін, в тому числі і коротких, в їх швидкості руху. Тільки на високій швидкості диски малого і середнього діаметру обертаються таким чином, що створюють потрібну агрономічну структуру ґрунту - 70% грудок від 1 до 3 мм діаметром. Якщо ж диски стануть обертатися з меншою швидкістю, якість обробки буде гірша - кількість дрібних грудок зменшиться.


Що ж стосується роботи трактора, то, як правило, його гальмує і не дає розвинути потрібну швидкість неправильно підібрана ширина захвату знаряддя.

Тут або дискову борону обирайте меншу, або трактор потужніший, краще підбирати машину з запасом потужності, а потужність трактора потрібно також зіставляти з глибиною обробітку ґрунту.

Вам сподобався матеріал? Подякувати легко! Будемо дуже вдячні, якщо поділіться цією статтею в соціальних мережах.

Є питання? Зателефонуйте нам - ми з задоволенням відповімо. Тел .: 098-931-31-31; 066-931-31-31

Дискова борона Horsch Joker